Как да спестим пари, без да се ограничаваме

Непрекъснато се питаш къде отиват парите ти. И нямаш дори най-малка представа защо само след няколко дни си с пет лева в джоба. Неразумност, безотговорност или? „Много” и „малко” са относителни понятия, щом става дума за пари. За някои 10 лева са много, ако ги похарчи накуп храна. За богаташа и милионите не са му достатъчни, щом не печели така, че си вземе самолета, който иска.

Вярно е, че парите са, за да бъдат похарчени. Но да ги харчиш в разумни граници, не означава, че живееш в лишения. Ако заработваш 800 лв и ги изхарчиш наведнъж в шикозен ресторант, това едва ли е най-разумната идея. Все пак ти остават цели 29 дни да покриваш поне екзистенц минимума си. Тук ще си позволим да ви дадем няколко съвета как да спестявате пари, без да се лишавате от нищо.

1. Инвестирай в бъдещето

Да спестяваш е като усилията, които полагаш непрекъснато, за да влезеш в мечтаната форма. В началото те депресира, не ти е забавно. Но когато успееш да влезеш в мечтаните размери и забележиш резултатите ти става адски хубаво и искаш да продължиш напред, да даваш и даваш повече от себе си. Така е и със спестяването. Възможно най-простият начин да да пестиш безболезнено е като го правиш автоматично. Може да отделиш някаква сума, която смяташ за удачна от месечната си заплата и да я внасяш в свой спестовен депозит. Ако не разчиташ на тези тези пари, ще намериш начин да си направиш сметка с бюджета, с който разполагаш в момента.

Как да спестим пари като не харчим излишно

2. Бели пари за черни дни

Всички интелигентни момичета е необходимо да имат фонд, който да им помага при спешни и извънредни ситуации. Това са пари, на което можеш да разчиташ, ако те съкратят изненадащо от работа, ако ти се счупи колата или пък си поканена на 5 кръщавки в един месец. Прави си планове и точни сметки, опитвайки се да спестиш средства, с които ако ти се наложи, можеш да изкараш поне три месеца.

3.Не се стискай за всичко

Не бива да се вманиачаваш в спестяването и да цепиш стотинката не на две, а на четири. Понякога просто трябва да се насладиш на парите, заради които бачкаш цял месец. Ако в един момент просто не купуваш нищо ,лишаваш се от неща, които са ти необходими ще постигнеш финансовия ефект на йо йо диетите. В един прекрасен момент ще ти дойде до гуша от спестовност и ще прекалиш. А това междувременно ще нанесе непоправими щети на бюджета си. Би било добре във фонда със скътани пари да има средства за забавления. Те ще са предназначени за концерти, обувки, дрехи, почивки или каквото ти душа иска.

4. Капка по капка вир

Събирай си стотинките! Не е смешно, дори и така да ви звучи. Това определено е най-бързият начин да спестите пари. Опитай всеки път, когато ти върнат ресто в монети от от 1 лев или 50 стотинки да си ги слагаш в касичката, която няма да ти е пред очите и няма да се сетиш да ги изхарчиш. Само след месеца ще бъдеш изненадана приятно как тези незабелязани пари ще ти донесат нова блуза или рокля. И то без усилия.



 Коментари