🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Предприемачество или наемна работа

Собственият бизнес може да бъде решение за безработицата сред младите хора

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Авторът е управляващ директор и собственик на "Таурус консултантс" – консултантска компания за подбор, развитие на персонала и обучения в областта на бизнес умения и предприемачество.  

Доскоро се чудехме на поколенческото явление NEET в англо-саксонския свят (not in education, employment or training) или познато в латино държавите като NINI (ni estudia, ni trabaja), но то вече е статистически признато и в България. Според проучване на Европейската фондация за подобряване условията на живот и труд 21.8% от младите хора в България нито учат, нито работят.  За сравнение - средният процент на "нито-нито" поколението в Европейския съюз е 12.8%.  

В старите страни членки тази тенденция се наблюдава през последното десетилетие, но от 2008 г. насам с навлизането на световната рецесия тя набра скорост, с която изпревари всички мерки, които "старите" европейски държави мъдро бяха предприели. Централна и Южна Европа се оказаха пред нарастваща маса сърдити млади хора без интереси, без опит и без мотивация за жизнена реализация.

Мантрата "тук и сега" е техният живот, като в нея често липсва прозрение за  бъдещето или стремеж към промяна. Като основен фактор за безработицата сред младите (статистиката обхваща хората между 16 и 24 г., но все повече се говори, че това явление достига и тези до 34 г.) анализът определя липсата на образование. Другото тълкуване е, че наличието на повече образователни квалификации дава повече възможности за младите хора да започнат работа. 

Другата гледна точка

В общата социална картина под "работещи" се разбира обикновено "служители", т.е. хора, наети на работа. С икономическите турбуленции през последните години предпазливостта на компаниите да откриват нови работни места вероятно ще продължи дълго. Също така поради ограничената покупателна способност на потребителите продуктивността на компаниите ще бъде в по-ниски граници и това отново ще задържа растежа на заетостта.  Накратко – доброто образование няма да е панацея в намирането на работата, по-скоро ще държи младите хора будни и ще развива социалните им умения.

Всъщност панацея няма. Има обаче и друг вариант - да се насочи тяхното внимание не само към решение отвън, т.е. да намерят своето място в лоното на някоя голяма корпорация, която да им осигури статус и кариерно развитие, но и решението все повече може да се търси "вътре" –  в стартиране на малък собствен бизнес и преминаване в състояние на "самонаетост".

Ентусиастите предприемачи

Предприемачеството доскоро беше документалистика, в която се разказваха романтични истории за успешни международни корпорации, стартирани от  ентусиаст, разработил иновация – нова рецепта (Nestle, Coca-Cola), нова технология (Ford) или нова дизайнерска линия (Benetton). Предприемаческият дух като че ли по-дълго се запази в САЩ. На Стария континент  хората са доста по-предпазливи и предпочитат сигурността на наемната работа.

Според изследване на Евробарометър половината от анкетираните европейци изобщо не са се замисляли за собствен бизнес.  Проучването показва интересна разлика между старите и новите страни - членки на ЕС. Сред ветераните членки едва 28% считат, че предприемачеството е привлекателна алтернатива, докато в новите страни членки процентът е 40, като сред младите хора числото нараства до 62%. Любопитен факт е също, че 45% от предприемачите са доволни от избора си, докато удовлетвореността сред служителите от работата им е 27%.

Предприемачеството не е MBA

Тази положителна нагласа към предприемачеството е добра основа да се стартират образователни политики и инициативи, свързани с развитието на предприемачески умения сред хората над 16 години.  Предприемачеството за разлика от MBA програмите е нагласа, която е свързана много повече с личностни характеристики като проактивност, иновативност, креативност и отговорност. Затова е полезно още в средното образование в учебните програми да навлизат модели на преподаване, които да развиват тези умения. Човек не може да бъде научен да бъде креативен, но може тази негова способност да бъде развивана.

В университетите и колежите вече се плахо се разработват учебни програми, които дават знания как да се стартира собствен бизнес и как той после да бъде управляван. И тук отново иновативните модели са полезни в развитието на предприемачески образователни програми. Това са например бизнес симулациите, дни на отворените врати в компании, менторски програми (студент избира за свой наставник предприемач), trade dating (модел, сходен с т.нар. speed dating, в който всеки студент има 15-минутна среща с предприемач и задава бързи и кратки практически въпроси за бизнеса).

В България интересен модел е "Мениджър за един ден" на Junior Achievement, в който бизнес лидери отстъпват своя пост за един ден на млад човек – завършващ гимназия или първа година студент. Организацията има и други инициативи като онлайн конкурс "Виртуално предприятие" или "Иновационни лагери".

Да се борим със социалната криза

Полезен опит в развитието на предпримачеството като решение срещу социалната криза е и програмата  на Агенцията по заетостта "Подкрепа за предприемчивите българи", която ще финансира обучение по предприемачески умения на безработни, както и стартът на бизнес проект.

Малкият и средният бизнес може да бъде спасително решение в преодоляване на безработицата. Според изследване на Института за семейния бизнес Raymond Family Business Institute приходите на семейните фирми, които са най-често основата на малкия и среден бизнес, от 1997 досега са скочили с 50% въпреки рецесията.

Оказва се, че малкият бизнес на практика е по-устойчив при икономическа криза и за разлика от корпорациите успява да планира по-успешно и гъвкаво. При него се забелязва много по-висока отговорност в управлението, по-икономични подходи и по-голямо задържане на наетите служители. Успехът на малкия предприемач обаче е свързан и с благоприятна регулация от страна на държавата – по-малко ограничения от лицензи и високоразходни задължителни инвестиции, повече пазарни стимули. Засега наличен е повече ентусиазъм и обучения, останалото предстои.

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bondinio avatar :-|
    bondinio
    • + 25

    само с идеи и мерак не става... трябва и някой да работи

    Нередност?
  • 2
    hukuu avatar :-|
    hukuu
    • - 5
    • + 12

    Много добре, ама само с това не става. Безработицата, формирана от хора, които нито учат, нито работят, е главно заради такива без добро образование както е описано и в статията. По-трудна е успешната реализация на такова лице в сферата на предприемачеството и в частност частния бизнес. Инициативите, които се провеждат вероятно са добри, но са ориентирани към хора, които са получили определена степен на образование.

    При младите хора с образование също не е толкова лесно и тук наблюденията ми са от първа ръка. Когато ти си инвестирал в обучението си и си се квалифицирал като специалист в дадена област не е толкова лесно да се преориентираш към частен бизнес. За някои, като мен (в момента следващ право) това си е направо табу.

    Нередност?
  • 3
    ariman_info avatar :-@
    Ariman
    • + 19

    До коментар [#2] от "hukuu":

    Като завършил право и започнал предприемаческа дейност още от първи курс ти заявявам отговорно, че тона не е причина да не мислиш.

    Нередност?
  • 4
    busy2 avatar :-|
    Dr.Jotker
    • + 21

    Статията е изключителна!
    Едва ли обаче много хора осъзнават написаното.
    Предприемаческият дух трябва да бъде развиван още у децата.
    Адекватно образование + стимулиране на предприемачеството = това е рецептата за възход на държавата.
    Провокирай хората да мислят, за създават, да рискуват, да печелят... едва тогава ще имаш богато общество и ще отделяш достатъчно за здравеопазване, отбрана, правосъдие, култура и т.н.
    На малкото заинтересувани от темата препоръчвам www.entrepreneur.com

    Нередност?
  • 5
    bignatov avatar :-|
    Борислав Игнатов
    • + 7

    Настъпва нова ера в индустриалните отношения! Преди повече от десет години, представителите на Новата Институционална Икономика, предвидиха постепенното изчезване на разликите между Вътрешнофирмените и Външнофирмените транзакции. В сферата на Управлението на Таланта, това означава че все повече сегменти от таланта ще уреждат взаимоотношенията си с организациите извън рамките на Трудово правните норми, а ще разчитат на Търговско правните, а това си е вид Предприемачество нали... Всъщност не са малко хората, които мислим че Икономическата база на обществото се определя не от Процентът на БВП, който държавата преразпределя, а от СПЕЦИФИКАТА НА ИНДУСТРИАЛНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

    Нередност?
  • 6
    busy2 avatar :-|
    Dr.Jotker
    • - 2
    • + 7

    До коментар [#5] от "Борислав Игнатов":

    "Таланта, това означава че все повече сегменти от таланта ще уреждат взаимоотношенията си с организациите извън рамките на Трудово правните норми, а ще разчитат на Търговско правните, а това си е вид Предприемачество нали..."

    да, в това отношение е вид Предприемачество... но само в това. Нека не забравяме, че по-дефиниция предприемачът е носителя на риска, нещо което таланта не е. Може някой да каже, че и таланта е носител на риск, но това ще е по-скоро риторика.

    Нередност?
  • 7
    l_danov avatar :-|
    l.d
    • + 13

    Бях свидетел на предприемач, който от собствен бизнес премина в т.нар. "корпоративен предприемач" - човек, който има идеи и уменията да ги реализира, но не се чуди за финансирането или оцеляването/ намалява риска за себе си.

    Иначе за въвеждането на предприемачеството в училище се заговори напоследък, в Националната стратегия за развитие на МСП е заложено като отделна приоритетна ос.

    Проблемът, пред който съм изправен аз (работещ по специалността студент), а и други хора е: ок, решавам, че не искам заплата, ок, имам идея, но ако тя не е в сектор с нулева материалоемкост (какъвто е ИТ например) какво правя? Кредит? Заеми от семейство / приятели (в тази криза)? За бизнес ангели и фондове за рискови инвестиции много хора говорят, но с изключение на 1-2 не съм виждал. Участвам в Емпауър и се надявам моята идея да се хареса на хартия? А какво става с рекламираната мярка за бизнес инкубатори - не съм чул нито един случай на спечелен проект, да не говорим за започнал работа?

    Нередност?
  • 8
    ivanko001 avatar :-|
    ivanko001
    • + 5

    Много добра статия, подкрепям автора в написаното. Трябва да има повече фондове в които да подкрепят добрите идей на предприемачите. Моите наблядения за сега са че повече се подкрепят определени проекти на наши хора. Което кара младите предприемчиви хора да бягат зад граница и да си продават идейте на чужди компании. Но нека бъдем оптимисти че нещата ще се наредят:))))

    Нередност?
  • 9
    rordin avatar :-|
    victor troska
    • - 1
    • + 5

    и нито дума за терорът на нап, нои и прочие над малкия бизнес.

    Нередност?
  • 10
    savov_d.a. avatar :-|
    savov_d.a.
    • + 2

    До коментар [#7] от "l.d":

    Едно решение е да се подкрепя политика за създаване на български държавен финансов ресурс за осребряване на идеи, които в повечето случаи са притежание на странни млади хора / че и по дърти/. Чуждестранните добре печелещи банки в България нямат интерес в инвестиране и печелене от риск. Предполага се ,че таланта и по цървули ще пристигне в "бялата" държава. Предполага се, че суровините, младостта и таланта трябва да ги изнасяме. Статията е интересна, нужна и обоснована с цифри . Въпроса е дали и сегашното държавно управление се плаши от развитието на малкия бизнес. А може би медиите ще бъдат по бързи при сватосването на "мързеливия" /Б. Борисов/ капитал с таланта. Че току виж виното се вкиснало ....
    ..................
    Като гледам рейтингите на писалите преди мен май повече разбираме от политика. Да благодарим на 3-Ariman , че ни е почел с коментар.

    Нередност?
Нов коментар