"Моите пари": За по-добър семеен бюджет се опитайте да предоговорите кредита си

"Моите пари": За по-добър семеен бюджет се опитайте да предоговорите кредита си

© Анелия Николова

Банките са по-заитересувани да имат редовно погасявани кредити, затова не се колебайте да предоговорите заема си. Това съветват от финансовия портал "Моите пари".


"Плащането на лихви и главници по ипотечни и потребителски кредити стана особено болезнено, след като банките започнаха да увеличават лихвени нива", посочва външният експерт на портала Радослав Пашов.


"Мит е, че институциите са твърде консервативни и е безсмислено да се преговаря с тях - те самите са по-заинтересувани да си погасявате редовно дълга." Според анализаторите още по-лесно ще е и ако клиентите подготвят примерен погасителен план, който да служи като база за разговорите.




За да управляват бюджета си добре, семействата трябва още да определят приоритетите си. "Фокусирайте се върху основните си нужди и се опитайте да се придържате към тях", съветват от "Моите пари".


На трето място е важно да се избягва ново задлъжняване. Консултантите посочват още, че източник на допълнителни средства могат да са хобита или извънработни умения, както и заделени "бели пари за черни дни", колкото и да е трудно да се спестява по време на криза.


Необходимо условие, за да са личните финанси в ред, е още и редовното плащане на сметките. От "Моите пари" препоръчват първо да се покриват постоянните разходи, а после да се подреждат останалите приоритети. Освен това те съветват домакинствата да си съставят и месечен семеен бюджет, който да се стараят да спазват максимално.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: