10 съвета как да спестяваш пари от ежедневието си!

10 съвета как да спестяваш пари от ежедневието си!

Да спестим малко пари...

Животът често е отчайващо несправедлив. Току си взел заплата, минали са няколко дни, а ти се чудиш къде са се изпарили средствата за цял месец? Или ти се иска с нещо да се поглезиш, но все не успяваш да спестиш? Случвало ли ти се е дори да не можеш да се сетиш къде си похарчил парите си? Смееш ли се малко тъжно на лафа, че портфейлите са хищни животни и ядат тайно банкноти така, както пералнята гълта чорапи? И сигурно всеки месец си обещаваш, че този път ще внимаваш и всичко това няма да се повтаря. 30 дни по-късно обаче започваш да вярваш, че тази работа с бюджетирането и спестяването явно не е за теб.

Не се отчайвай. Това, което ти липсва, са план и навици. Имаме 10 чудесни трика за скромно спестяване от ежедневието. Но както знаеш, капка по капка вир прави. Е, няма да забогатееш, но ще се дисциплинираш, ще ти е по-готино и ще имаш пари за извънредните случаи, в които ти потрябват.

1. Бурканът!

Върлуващата по цял свят мода на бурканите още ли не е стигнала до теб? Ето каква е идеята: Взимаш буркан, кутия или друг съд и всяка вечер пускаш вътре монетите, които са ти останали като ресто от деня. Може би е добре да отделиш някъде жълтите стотинки. По-нататък модифицирай както ти е готино. Някои хора събират само левчетата. След време, при това не много – няколко месеца до година, се събира сума, достатъчна за кратка екскурзия.

2. Домашното е най-вкусно.

Вместо да хвърляш пари за обяд или хапване на бързи закуски, джънк фууд или каквото там обядваш, си носи от вкъщи. Носи си дори кафето! Купи си термочаша/термос и си го приготвяй по твой вкус у дома, вместо да даваш левчета за купешко. И особено ако си кафе-любител и пиеш по няколко на ден. Планирай и си приготвяй храната. Да, знаем, че сутрин нямаш време за това, така че я подготви в една кутия от вечерта, а после само я грабваш от хладилника и излизаш. А най-добре е, ако можеш да заредиш няколко кутии – за следващите дни или седмици. Не се безпокой, нищо няма да й стане, ако е добре пакетирана. Сам можеш да сметнеш колко би ти спестил този навик спрямо това, колко харчиш за храна през деня.

3. Нулева парична диета.

Трик за по-напредналите. Определи си дни, в които да не изхарчиш нито един лев! Невъзможно ли ти звучи? Не е, пробвай. Състезателният момент в предизвикателството го прави по-лесно, отколкото изглежда на пръв поглед. Пък и ако спазваш предната стъпка, ще бъде само надграждане. Ще те спаси обаче от емоционални излишни харчове, като някоя глупост, която ти е хрумнала на път за вкъщи и си решил изненадващо за себе си и портмонето да я купиш.

4. На лов за промоции.

Не, това не означава да хукнеш да търсиш къде има намаления, за да купиш всичко ненужно, което може да ти хване окото. Означава да си направиш план с необходимите покупки и да дебнеш кога ще бъдат намалени. Този момент неминуемо ще дойде. Извади си клиентски карти в магазините, в които пазаруваш най-често. Какво като може би ще спестиш стотинки или лев – два? Нали трябва да захраниш буркана! И все пак внимавай да не попаднеш в капана на промоциите.

Виж още: За спестяването от купони и други промо кодове

5. Бъди търговец.

Всеизвестна максима е, че за да получи повече човек трябва да му освободи място. Направи преглед на вещите у дома си, сбогувай се с тях и ги пусни за продажба в аукционните сайтове. Може да не е кой знае какво (е, зависи какво имаш да продаваш), обаче не всичко заслужава да отиде на боклука – защо вместо това да не послужи на плана ти за спестяване?

 

6. Бъди и малко егоист.

Ако четеш това с интерес, сигурно в една или друга степен страдаш и от симптома на ларж – човека. Черпиш, опрощаваш заеми, не издребняваш в разпределението на общото домакинство… и други благородни черти. Ограничи малко добронамереността си. Все пак тези пари ги изкарваш с пот на челото (или на мозъка, според професията ти). Имаш право да си ги ползваш предимно ти. Не, съквартирантът ти няма право редовно да пере с праха, който ти си купил и да ползва продукти, без да допринася. Говорим за системни пропуски, разбира се, не за единични случаи. А за семейните – не, децата нямат право да получат всяка „уникална“ играчка, за която се разциврят. Последната често може да струва колкото едноседмични, ако не и повече, спестявания.

 

7. Не на ритуалната клада.

Всеки път, когато не си изключваш електроуредите, и всеки път, когато не гасиш лампите, и всеки път, когато държиш телевизора включен, без да го гледаш… гориш пари. Плащането на битови сметки почти със сигурност е от най-големите пера в разходите ти. Въпреки че изглежда няма как да се отървеш от тях, можеш да ги понамалиш. Виж тук съвети как да ограничиш разходите у дома.

 

Виж още: 14 съвета как да спестите пари от ток

8. Пий вода.

Едно на ръка, че това жизненоважно вещество ще подобри здравето и енергията ти, но и ще ти помогне да спестиш. Доказано е, че когато човек не пие достатъчно вода, огладнява повече. Огладняването слага прът в колелата на твоето спестовничество и те отклонява към най-близкото място за храна, където харчиш това, което НЕ трябваше да бъде изхарчвано днес, помниш ли?! Така че дръж винаги под ръка шишенце с вода. Сложи си ако трябва апликация на телефона да те подсеща и пий редовно.

 

9. Пробвай да си тревопасно.

Да продължим със здравословния лайфстайл: Яж повече салати и вегетариански ястия. Сещаш ли се защо? Защото са по-евтини, понякога значително по-евтини. За другите ефекти няма да те убеждаваме, но със сигурност не е задължително сутрин, обед и вечер да има месо, или?

 

10. Намали алкохола!

… и се премести в манастир :)) Шегуваме се, разбира се. Идеята е да ограничиш излизанията навън. Заложи например на домашните купони. Така ще имаш пари да речем за повече екскурзии. Където определено се купонясва по-добре. Пробвай да се придържаш към поне част от тези трикове и резултатите няма да закъснеят. Хитрото е, че (поне повечето) няма да повлияят толкова силно на ежедневието ти, трябва само да свикнеш и да си създадеш навик.

 

А ако те споходят финансови нужди преди да си успял да заделиш достатъчно – Credissimo е насреща с най-удобната и сигурна възможност за бърз кредит на пазара. Кредит до заплата до 600 лв. и потребителски кредит Credissimo плюс . Успех!



Обратно към всички

Прочети още