Държавата е като семейния бюджет – ако отпуснеш колана, рано или късно ти падат гащите. С тази метафора икономистът Владимир Каролев описа финансовото положение на България, следствие от различни политики със съмнителен успех и редица несъстояли се реформи.

Заедно с финансовия анализатор Кольо Парамов и вицепрезидента на КТ „Подкрепа” Димитър Манолев се обединиха около мнението, че стабилността в системата на здравеопазването е ключова за бюджетната стабилност на държавата.

Очертава се сериозен дефицит на средства в здравната каса. Налага се спешна актуализация на бюджета й - близо 330 млн. лв. няма да стигнат на касата да се разплати с болници и аптеки в последните месеци на годината, припомня bTV.

Късно вечерта в понеделник стана ясно, че здравният министър д-р Таня Андреева ще подкрепи ремонта на бюджета на НЗОК, за да може актуализацията да се гласува от 42-о Народно събрание преди края на мандата му.

„От 2001 г. бюджетът на НЗОК е утроен, но здравеопазването не е станало три пъти по-добро. Колкото и бюджет да се даде, ще се похарчи”, коментира Владимир Каролев и подчерта, че в сектора са необходими структурни реформи, а не само пари.

„Никой не потърси онези 1.5 млрд. лв., извадени от НЗОК по времето на Симеон Дянков, а прокуратурата, както видяхме, влиза в банки, например”, изтъкна Димитър Манолов.

Според Кольо Парамов проблемът е във „фундаментално сгрешената доходна политика”, която се изразява в големите разлики в заплащането на лекарите у нас и в съседни държави на Балканите. „Крайно време е да стане ясно, че държавният бюджет е като семейния - има ли приходи, отиват за социалните системи, ако няма, се съкращават тези разходи”, контрира обаче Каролев, който смята, че актуализация не е необходима.

„В бюджета няма дупка от 10 млрд. лв. – ГЕРБ и Реформаторския блок събират всякакви дефицити, от фалиралите НЕК и БЕХ, например”, подчерта той и коментира, че недостигът е с по-малки размери – около 500 млн. лв.

„По-малка е събираемостта в бюджета заради дефлацията, както и заради намалението в цената на тока. Два поредни регулатора намалиха цената на тока два пъти в рамките на половин година. Беше популистки ход, затова в НЕК има истинска дупка от 1.5 млрд. лв. Сега най-после регулаторът прие реалността”, коментира още Каролев.

Според Парамов и Манолев необходимостта от актуализация е била заложена още при изготвянето на Бюджет 2014 през есента на миналата година. „Още преди 9 месеца, когато готвеха бюджета и завишиха с над 500 млн. приходите от ДДС. Около 1.6 млрд. лв. се очаква да бъде дефицитът по това перо до края на годината”, посочи Кольо Парамов.

„Има смисъл от актуализация, още когато се готвеше бюджетът, имаше предупреждения, че той няма да издържи”, съгласи се и Димитър Манолов.

И тримата експерти бяха единодушни, че служебното правителство, което ще бъде сформирано до провеждането на предсрочните избори, ще има възможност както да разкрие какво е истинското финансово състояние на държавата, така и да направи структурни реформи, с които кабинетът „Орешарски” не се е справил.